Rizikové faktory

0
Rate this post

Fajčenie – je najzávažnejším známym rizikovým faktorom rakoviny pankreasu a zvyšuje riziko ochorenia viac ako dvojnásobne. Čím viac človek fajčí, tým viac rastie riziko. Ak človek skoncuje s fajčením, po 10 rokoch klesne riziko späť na úroveň, ako keby nikdy nefajčil.

Genetika – 5-10% pacientov s rakovinou pankreasu má priameho príbuzného, ktorý tiež trpel týmto ochorením. Riziko zvyšujú aj niektoré iné genetické ochorenia, ako je napr. dedičná pankreatitída, Peutz-Jeghersov syndróm, familiárny malígny melanóm, karcinóm prsníka a dedičný syndróm rakoviny vaječníkov a Lynch syndróm.

Vek – rakovina pankreasu sa obyčajne vyskytuje u ľudí nad 45 rokov, najčastejšie u starších ako 65-ročných.

Obezita a nedostatok fyzickej aktivity – výskumy ukázali, že obézni ľudia (s hodnotou BMI viac ako 30) majú vyššie riziko rakoviny pankreasu. Naopak, ľudia, ktorí pravidelne cvičia, majú o polovicu nižšie riziko ako tí, ktorí sa fyzickým aktivitám nevenujú.

Životospráva – strava bohatá na tuky a mäso (najmä údené a spracované mäso) pravdepodobne zvyšuje riziko rakoviny pankreasu. A naopak, zdravá strava s dostatkom ovocia a zeleniny zrejme riziko znižuje. Zatiaľ však neexistujú spoľahlivé dôkazy o vplyve potravy na riziko tohto typu rakoviny.

Chronická pankreatitída (zápal pankreasu), cirhóza pečene, diabetes – tieto ochorenia tiež zvyšujú riziko vzniku rakoviny pankreasu