Profil krajiny Taliansko

0
Rate this post

Životné prostredie vo svojom najúplnejšom a najkomplexnejšom význame, vrátane životného štýlu a sociálnych a ekonomických podmienok, je základným determinantom psychofyzickej pohody, a tým aj zdravia ľudí a populácie.

Scenáre súvisiace so zmenou klímy

Scenáre súvisiace so zmenou klímy predpokladajú nerovnováhu ekosystémov so zvýšením intenzity zdravotných rizík spojených s katastrofami, extrémnymi udalosťami, dostupnosťou vody, potravinovou bezpečnosťou a zmenami vo výskyte a šírení infekčných chorôb (patogénne prenášače, voda a kontaminované potraviny ).

WHO odhaduje viac ako 250 000 ďalších úmrtí ročne na celom svete v dôsledku klimatických zmien v období rokov 2030-2050, ktoré postihnú najmä najzraniteľnejšie podskupiny s nárastom rodových nerovností, sociálnou a ekonomickou marginalizáciou, konfliktmi a migráciou.

Ostravská deklarácia šiestej medzirezortnej konferencie o životnom prostredí a zdraví (WHO 2017) naznačuje kľúčové body, na ktorých sa musí rozvíjať stratégia životného prostredia a zdravia na nasledujúce roky v súlade s cieľmi Agendy 2030 a klimatickou dohodou z Paríža.

Zhoršovanie životného prostredia, vnútorné a vonkajšie znečistenie, zmena klímy, vnútorné a vonkajšie vystavenie nebezpečným chemikáliám, kvalita a bezpečnosť pitnej vody, kontaminované miesta, odpad  Blog  a destabilizácia ekosystémov, ktoré prehlbujú sociálne nerovnosti;

  • Potrebu vypracovať medzisektorové systémové opatrenia, ktoré postavia prevenciu do centra pozornosti, pričom budú venovať maximálnu pozornosť najviac znevýhodneným odvetviam;
  • dôležitosť zdieľania zodpovednosti so všetkými úrovňami správy, od medzinárodnej a národnej až po miestnu, so zapojením občanov a zainteresovaných strán s rozsiahlymi akciami na území, vnútri a mimo ich hraníc a plánovanými v dlhodobom horizonte.

Prístup One Health

Z tohto hľadiska Národná stratégia pre biodiverzitu uznáva hodnotu prístupu Jedno zdravie, ktorý podporuje systémovú víziu zdravia, multidisciplinárnu a transdisciplinárnu, s cieľom riešiť potenciálne alebo existujúce riziká, ktoré vznikajú na rozhraní medzi ľudským zdravím a zdravím ekosystémov. antropizované prostredia.

Zdravotníctvo môže rozhodujúcim spôsobom prispieť podporou technológií šetrných k životnému prostrediu, udržateľnej spotreby, zelených budov a mestských zelených plôch a efektívnejšieho riadenia systémov zdravotníctva.

pristup-one-healthEÚ zaviedla politiky riadenia a zmiernenia zmeny klímy a stratégie biodiverzity, ktoré sa v rôznych členských štátoch prispôsobujú.

V strategickom dokumente Green Deal sa riešil aj aspekt ochrany spotrebiteľa, ktorý analyzoval a zasahoval pozdĺž celého výrobného reťazca podľa prístupu z farmy až po stôl pre udržateľnú potravinovú politiku s cieľom znížiť produkciu znečisťujúcich látok a odpadu.

  1. V kontexte talianskeho predsedníctva G7 v roku 2017 bol definovaný Contry Profile Italy, ktorý poskytuje aktuálne údaje a budúce scenáre o zmene klímy a zdraví v najvýznamnejších oblastiach vplyvu v našej krajine.
  2. Zozbierané informácie naznačujú zintenzívnenie hrozieb na zdravie talianskeho obyvateľstva, pre ktoré sú identifikované špecifické preventívne opatrenia koordinované s národnými politikami a stratégiami zmierňovania a adaptácie koordinovanými Ministerstvom životného prostredia a ochrany územia a mora (MATTM).

Prostredníctvom Národného Stratégia (nariadená pracovnou skupinou pre životné prostredie a zdravie zriadená pri ministerstve zdravotníctva) a Národný plán adaptácie na zmenu klímy.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu