Rakovina pankreasu – príznaky, príčiny, prognóza

0
Rate this post

Rakovina pankreasu je jedným z najčastejších nádorových ochorení, ktoré sa končia smrťou pacienta. Základom diagnózy sú zobrazovacie vyšetrenia, najmä CT. Jedinou metódou, ktorá umožňuje úplné vyliečenie rakoviny pankreasu, je radikálna operácia.

Odhaduje sa, že rakovina pankreasu tvorí približne 3 % zhubných nádorov, ale zároveň patrí k ochoreniam s najvyššou úmrtnosťou – spomedzi všetkých úmrtí na rakovinu je piatou najčastejšou príčinou úmrtia u mužov aj žien. Medzi hlavné rizikové faktory jej vzniku patrí fajčenie, obezita, vysoká konzumácia nasýtených tukov (živočíšneho pôvodu) a chronická pankreatitída (často spojená s nadmerným požívaním alkoholu). Zistite, aká je prognóza a či sa dá rakovine pankreasu predísť.

Aké sú typy rakoviny pankreasu?

Slinivka brušná je žľazový orgán, ktorý je spojený predovšetkým s produkciou inzulínu, hormónu, ktorý reguluje hladinu glukózy v krvi – Europacolon. Proliferácia patologických buniek vedie k vzniku rakoviny pankreasu, ktorá:

95 % pochádza z exokrinnej časti – tá je zodpovedná za produkciu tzv. pankreatickej šťavy, ktorá zabezpečuje trávenie potravy (najmä tukov) v dvanástniku.
5 % pochádza z endokrinnej (hormonálnej) časti – v tomto prípade sa nádory vyvíjajú z buniek zodpovedných za produkciu hormónov.

Je rakovina pankreasu dedičná? Pri vzniku rakoviny pankreasu zohrávajú dôležitú úlohu genetické faktory. Zvýšené riziko vzniku rakoviny pankreasu majú ľudia s výskytom rakoviny pankreasu v rodine, s mutáciami génov BRCA1 a BRCA2 alebo s familiárnou adenomatóznou polypózou (FAP). Možnosť vzniku ochorenia je vyššia aj u pacientov s genetickými ochoreniami, ako sú syndróm dysplastického névu, Li-Fraumeniho syndróm, Lynchov syndróm alebo Peutzov-Jeghersov syndróm.

Zoznam rizikových faktorov rakoviny pankreasu je oveľa dlhší. Riziko vzniku tohto typu rakoviny hrozí najmä fajčiarom. Významné sú aj faktory ako strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a červeného mäsa, nadmerná konzumácia alkoholu, nadmerná telesná hmotnosť, cukrovka 2. typu a infekcia Helicobacter pylori. Chronický zápal pankreasu sa tiež uvádza medzi príčinami rakoviny pankreasu.

Aké sú príznaky rakoviny pankreasu?

Rakovina pankreasu dlho nevyvoláva žiadne príznaky. Medzi prvé príznaky patrí celková slabosť, nechutenstvo, skoré nasýtenie, nepríjemné pocity v hornej časti brucha a nadúvanie. Môžete si tiež všimnúť zmenu vzhľadu stolice, ktorá je tukovej povahy. S postupujúcim ochorením sa objavujú ďalšie príznaky. Patrí medzi ne žltačka, postupný úbytok hmotnosti a bolesť brucha vyžarujúca z pupočnej oblasti až po chrbticu. Niektorí pacienti pociťujú “stláčanie” na úrovni hrudnej a bedrovej chrbtice.

Rakovina pankreasu môže niekedy vyvolávať kožné príznaky, ako je svrbenie a zmena farby kože na žltkastú. U ľudí s týmto nádorovým ochorením sa môže vyvinúť cukrovka a žilová trombóza, a to aj vo forme túlavej tromboflebitídy.

Pri pokročilom karcinóme pankreasu možno pri fyzikálnom vyšetrení nahmatať nádor v epigastriu. Medzi ďalšie časté neskoré príznaky patria: zväčšenie pečene a okolitých lymfatických uzlín, ascites, Courvoisierov príznak (zväčšený, nebolestivý žlčník hmatný cez brušné obaly).

Rakovina pankreasu – diagnóza

Diagnostika rakoviny pankreasu sa zakladá predovšetkým na anamnéze a ultrazvukovom vyšetrení. Ultrazvuk je prvotným vyšetrením u ľudí, ktorí hlásia znepokojujúce brušné príznaky. Rozsiahlejšiu diagnózu možno stanoviť pomocou CT. Spoľahlivo zobrazuje celý pankreas, najmä u pacientov, u ktorých je ultrazvukové hodnotenie ťažké (obézni pacienti, pacienti trpiaci nadúvaním). Endoskopická ultrasonografia je užitočná pri identifikácii malých lézií.

Laparoskopia je diagnostická metóda užitočná na posúdenie štádia rakoviny pankreasu a na vypracovanie plánu liečby. Na druhej strane je MRI užitočnou metódou na objasnenie diagnostických problémov v konkrétnych prípadoch. Na určenie histopatologickej povahy sa vykoná biopsia a materiál sa analyzuje pod špeciálnym mikroskopom.

Rakovina pankreasu – prognóza

Rakovina pankreasu má zvyčajne zlú prognózu. Hlavným dôvodom je, že choroba je zákerná a vyvíja sa dlhý čas bez akýchkoľvek príznakov. Okrem toho je liečba rakoviny pankreasu náročná a má vysoké riziko zlyhania. Nádor lokalizovaný v endokrinnej časti má lepšiu prognózu ako v exokrinnej časti, ale takéto prípady sú v menšine.

Čím je pacient starší, tým je šanca na vyliečenie nižšia. Nádory menšie ako 3 cm majú lepšiu prognózu ako nádory väčšie ako 3 cm. Len jeden zo štyroch pacientov prežije jeden rok po stanovení diagnózy. Päťročné prežívanie je menej ako 5 %. Okrem toho 60 % pacientov má už v čase diagnózy nádor pankreasu, ktorý nie je vhodný na operáciu.

Prevencia rakoviny pankreasu

Prevencia rakoviny pankreasu spočíva predovšetkým v odvykaní od fajčenia. Dôležité je tiež znížiť nadváhu, obmedziť konzumáciu alkoholu, živočíšnych tukov a červeného mäsa a zaviesť vyváženú stravu.

Dôležitá je aj kontrola chronických ochorení – cukrovky a pankreatitídy. Rizikové osoby, u ktorých sa vyskytuje rakovina pankreasu v rodinnej anamnéze, mutácie a ochorenia, ktoré ju podporujú, by mali absolvovať skríningové zobrazovacie vyšetrenia.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu